Hur man sorterar för återvinning – Enkla tips och skillnader mellan material förklarat!

Posted byAnnika Hagström Posted onMarch 15, 2023 Comments0

Återvinning är en viktig del av att minska vår påverkan på miljön och det är något som alla kan göra. Men ibland kan det vara förvirrande att veta hur man ska sortera olika material. I den här artikeln ger vi dig några enkla tips på hur du kan sortera för återvinning och förklarar skillnaderna mellan olika material.

Hur man sorterar för återvinning

Det första steget i att sortera för återvinning är att se till att du har rätt behållare för de olika materialen.

De flesta kommuner i Sverige erbjuder sophämtning av olika material, så se till att du har rätt behållare hemma. Om du behöver extra hjälp med sophämtning kan du alltid kontakta en städfirma som också erbjuder flyttstädning, såsom SverigeCo.

Här är några enkla tips på hur du kan sortera för återvinning:

  • Plast: Plast kan vara svårt att sortera eftersom det finns olika typer av plast. Men en bra tumregel är att om den är mjuk och kan krossas så kan den sorteras som mjukplast. Hårdplast sorteras separat. Se till att ta bort eventuella lock eller etiketter innan du sorterar.
  • Papper och kartong: Papper och kartong kan sorteras tillsammans. Se till att ta bort eventuella plastfickor eller metallklämmor innan du sorterar.
  • Glas: Glas sorteras vanligtvis efter färg – grönt, brunt eller vitt. Se till att ta bort eventuella lock eller korkar innan du sorterar.
  • Metall: Metall kan sorteras som aluminium eller järn. Aluminium kan kännas igen genom att det är lätt och magneten fastnar inte. Järn är tungt och magneten fastnar.

Skillnader mellan material

Som vi nämnde tidigare kan det vara förvirrande att sortera olika material. Här är några av de vanligaste materialen och hur du kan känna igen dem:

  • Plast: Plast är ett vanligt material som används för allt från flaskor till matförpackningar. Plast kan vara svårt att sortera eftersom det finns olika typer av plast. Men en bra tumregel är att mjukplast känns mjuk och kan krossas medan hårdplast är mer stelt.
  • Papper och kartong: Papper och kartong är ett annat vanligt material som kan återvinnas. Det kan vara allt från tidningar till toalettpapper. Se till att ta bort eventuella plastfickor eller metallklämmor innan du sorterar.
  • Glas: Glas är ett annat vanligt material som kan återvinnas. Det finns olika typer av glas, men det vanligaste är grönt, brunt eller vitt. Se till att ta bort eventuella lock eller korkar innan du sorterar.
  • Metall: Metall är ett annat vanligt material som kan återvinnas. Aluminium är lätt och magneten fastnar inte medan järn är tungt och magneten fastnar.

Att sortera för återvinning är enkelt och något som alla kan göra för att minska vår påverkan på miljön. Genom att ta små steg som att sortera för återvinning kan vi alla göra en stor skillnad. Om du behöver hjälp med sophämtning eller flyttstädning kan du alltid kontakta en pålitlig städfirma som SverigeCo för att få hjälp.

Genom att använda rätt behållare och följa enkla tips för att sortera olika material kan vi alla göra vår del för att skydda vår planet. Och om du behöver hjälp med sophämtning eller flyttstädning, tveka inte att kontakta en pålitlig städfirma som SverigeCo för att få hjälp.

I bloggen acci kan du även lära dig att minska på avfall och välja miljövänliga städmetoder.

Hemrensningsresurs

Category

Leave a Comment